דילוג לתוכן הראשי

פרשת החודש הילד איתן בירן

הילד איתן בירן נמצא על שולחן המנתחים המשפטי השבוע ומהווה עוד דוגמא טובה להנצחת ההתנפצות הנוספת של בית המשפט למשפחה.

הסיפור המשפחתי בו שני צדדים מנסים לקרוע את הילד בין בני משפחתו מהווה תעודת עניות הן למשפחתו והן למערכת המשפט שלא משכילה לפרק את התיק באמצעות גישור.

רקע: השבוע התקבל פסק דין שמורה על החזרתו של הילד איתן בירן לחיק דודתו באיטליה שם גדל מהיותו בן חודש עד גיל 6 כיום.

לאלה הלא מעורים אספר כי משפחתו של איתן נספתה בטיול באיטליה שם שהו בשנים האחרונות עם ילד נוסף וכן עם סבו וסבתו ועוד כ-14 בני אדם בתאונת רכבל.

בתחילה ניתנה משמורת זמנית לדודתו באיטליה ושם אמור להתנהל הליך לגבי המשמורת אך סבו לקח אותו והטיסו לישראל מבלי לומר דבר לדודתו אלא בדיעבד.

בעיתונות הכללית צוין כי האפוטרופסות לדודה ניתנה על מיטת האם בהסכמה של הסב בעודה גססה ומתוך הבנה שההסכמה תהיה משהו זמני ופורמאלי שניתן לשינוי משותף ולא כמשהו קבוע.

הדודה לא מוכנה לשום שיני ומעוניינת שהילד יישאר באיטליה אצלה ועל כך פתחה הדודה בהליך משפטי על פי אמנת האג לגבי חטיפה כביכול והחזרת הילד לאיטליה דרך בית המשפט. השבוע התקבל פסק דין להחזירו לאיטליה ועל כך הוגש ערעור למחוזי שגם נדחה וכרגע הוגש ערעור לעליון ונחכה לתוצאות פסק הדין.

מבחינת הילד איתן , ילד בן 6 שגם כך עובר טלטלה רגשית איומה כיוון שאיבד את הוריו, סביו ובני משפחתו ולא צריך להכביר במילים את הרגשתו הכללית של ילד רך בשנים מטראומה זו.

לכך יש להוסיף שבהתנצחות הצדדים כל אחד מנסה בין בגלוי ובין בסמוי להשתלט על רגשותיו ומוחו של הילד על מנת שיבחר את הבחירה הנכונה להיות בצד של המשפיע למרות שבית המשפט טרם שמע את רצון הילד אך ספק בעיניי שרצונו יהיה רצון אמיתי לאור הלחצים של הצדדים.

אין ספק שסיטואציה זו הינה מצוקה רגשית קיצונית שלא מיטיבה עם הילד ואקצין ואומר שבמקרים חריגים ולאורך זמן בו הילד היה נתון ללחצים לא הגיוניים והמצב לא תוקן היה ובית המשפט החליט להפקיע את האפוטרופסות משני הצדדים לפחות לתקופה קצובה עד יירגעו הרוחות ויתייצבו העניינים הרגשיים אך כולי תקווה שהצדדים ישכילו לקיים הליך גישור והסכמות מחוץ לכתליו של בית המשפט.

מצב זה בא להמחיש לנו כי בית המשפט כפי שאני אומר תמיד הוא מוגבל מאוד ואינו יכול לספק במרבית המקרים את התבונה האנושית השוויונית, ההגונה והנכונה למצבים בכלל ולמצבים משפחתיים בפרט.

לא יעלה על הדעת לקרוע ילדים כי ההורים או המשפחה אינם מסוגלים לקיים דיאלוג הגון לפתרון המצב אבל בדיוק לשם כך בהם האמוציות קיצוניות וכל צד רואה רק את הצד שלו יהיה זה חכם לקחת מגשר ולפתור את המחלוקת בדרכי נועם.

שום החלטה או פסיקה משפטית לא יפתרו את המצב אלא להיפך רק יעמיקו את השסע בין הצדדים. נסו לדמיין ולהרגיש איך מרגיש צד אחד כשבית המשפט פוסק שהילד עובר לצד השני? ועכשיו תחזרו לצד השני ותשאלו את אותה שאלה? האם מצב בו תהיה החלטה לטובת אחד הצדדים היא החלטה שיכולה להשאיר את המשפחה שפויה? בוודאי שלא...כל צד שלא קיבל את מבוקשו יהיה חסר מעצורים ונקמן מה שיביא להסלמה של ההליכים או ביצוע של דברים קיצוניים אחרים כיוון שבטוח שהוא צודק וכי הוא בעצם "מציל את הילד" להבנתו וכי המערכת עשתה לו עוול. הימשכות העירעורים מוכיחה זאת עד עתה.

רק במרוצת השנים כפי שאני הבנתי ממהלך חיי ניתן להבין שהדרך היא רק דרך ההידברות והגישור..דרך יישוב הסכסוך בדרכי שלום ומתוך מחשבה וראייה גם של הצד השני ולא רק של הצד שלך ובמרבית המקרים זקוקים הצדדים ליד מכוונת בדמות מגשר.

המערכת המשפטית לא יודעת לקיים דיאלוג ומצב כזה ויודעת רק לפסוק לצד זה או אחר.

האמת היא שניתן גם לפסוק בצורה אחרת לדוגמא: חלוקה מסוימת של השהות של איתן, חופשות משותפות, חגים וכו אבל גם המחלוקת לגבי מקום הגידול העיקרי שלו אין לי ספק שיש אפשרות וגם חובה לאחד בין המשפחות ולמצוא פתרון...כי הרי תמיד מישהו יכול לעבור למדינה האחרת למשל...כמובן שבהליך גישור מסודר בו רואים את צרכי הצדדים, המניעים הגלויים והסמויים, נקודות לכאן ולכן ניתן להציע פתרונות יצירתיים לטובת כולם.

כולי תקווה כי המשפחה תדע לצאת מהפלונטר הכל כך קשה ותשכיל ללכת להליך גישור ולצאת ממלתעות בתי המשפט כיוון ששם רק חתכים וצלקות יישאר ולהם לשארית חייהם.

משה אייל

 

 

 


 

.

 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מתגרשים? היזהרו מהפחדות והבטחות

  אם החלטתם להתגרש או שאתם נמצאים בשלבי הגישוש לפני אתם לבטח מקישים בגוגל את המילה "עורך דין לגירושין" או אחד משורשי ההטיות של המילה גירושין ברחבי המרשתת. מדוע אתם עושים זאת ולא מחפשים למשל נגשר או מטפל לאירוע רגשי כל כך קשה ומטלטל? אירוע שמרסק את מבנה המשפחה ומהווה נזק נפשי לכם ולילדיכם המשותפים? כי אצל 99% מכם התת מודע עם שלל התוכניות שצפינו בהם כל החיים משדר לנו שגירושין=מלחמה ואם אנו יוצאים לקרב אנו זקוקים למישהו שיודע להילחם,להרוס,להשמיד ולקבור את הצד השני עד אשר יתמוטט זב דם עם איברים קרועים ומי טוב למטרה הקדושה כל כך אם לא עורך דין חם מזג, רע ואכזר שיודע למוטט את הצד השני עם חרב משפטית חסרת רגש, היגיון והבנה של מה נכון וכיצד לנהוג באירוע רגשי מטלטל כל כך? מי טוב לנהל את הקרב מאשר שופט שאינו באמת יודע את סודותינו הכמוסים ואת ההבנה הייחודית שלנו כיצד התנהלנו כמשפחה ומה הסיכומים הפנימיים בינינו? (במרכאות כמובן 😊 ) ואז אנו נהיה הצד המנצח קרי נקבל את כל מבוקשינו ונשאיר את הצד השני חסר כל. אז עורך הדין המצוחצח יסביר לחלקכם איך הוא יקרע את הצד השני ואתם תשבו מחכחי י

משבר נפשי ואיך יוצאים ממנו

מי מאיתנו לא חווה תקופה קשה או משבר? מי מאיתנו לא עובר קשיים כאלו ואחרים כמו פרידה מחבר, גירושין, מריבות, בעיות בעבודה, חוסר סיפוק כללי וכו'. התקופות הללו  מכניסות אותנו למצב של עייפות, חוסר חשק לעשות דברים, לצאת, לבלות...ומפחיתות את החשק לאינטראקציה חברתית כאשר לעיתים מקצינים עד כדי דיכאון קל או מג'ורי. (תלוי בהימשכות התקופה) רק אדם שחווה תקופה קשה או סיזיפית בחייו יכול להבין את הנאמר כי לרוב סביבתו של האדם בכלל לא מבינים מדוע הוא במצב חסר או עצוב? הסביבה רואה אדם כתמול שלשום עם ידיים רגליים וכו' ולא באמת מבינה שלהבדיל מאדם שהתרסק בתאונת דרכים שכל איבריו מכוסים בגבס באדם עם התרסקות נפשית השבר הוא בראש ובלב. אנשים שאינם חוו מצב עצבות מתמשך יגידו לאדם העצוב משפטים כמו: "מה יש לך להיות בבעסה? יש לך בית? אישה ? ילדים? רכב? עבודה?" על מה יש לך להיות עצוב בכלל? יש אנשים שאין להם בית או מה לאכול תלמד להגיד תודה על מה שיש ולהסתכל על "חצי הכוס המלאה"... העניין הוא שאף אחד לא מבין מה עובר במוחו והרגשתו של אדם בהרגשת עצבות....הריקנות הנוראית...המחשבות על מהות העול

עורך דין לגירושין או מגשר משפחה ?

אנשים רבים סבורים שהאפשרות הברורה כשמחליטים להתגרש היא לפנות לעורך דין לגירושין ולא למגשר משפחה. הקושי בבחירת הדרך הנכונה זה כמעט כמו להסביר לאדם שלא טעם גלידה מימיו מה הטעם שלה...רק שכאן תגלו בדיעבד שבוחרים לא נכון הטעם מר מאוד... רוב רובם של האנשים אינם מבינים כי ההחלטה הזו בדרך כלל תהיה ההחלטה הכי גרועה ושגויה שהם מקבלים בחיים ויעידו על כך אנשים שבחרו כך והבינו לאחר שנים ארוכות של מאבקים משפטיים שהיחידים שהרוויחו מההליך הם עורכי הדין...בית המשפט למשפחה שקורס תחת העומס ובכך ממשיך להצדיק את העוולות שמתרחשו בו וכמובן כל מערכות המשטרה, האכיפה, הרווחה, המכונים הפרטיים ושלל היועצים והעוזרים בכל הליך גירושין שיש בו מאבק והמון אמוציות. אז בטרם תחליטו בצורה מושכלת האם לפנות לעורך דין או מגשר במשפחה אפרוס בפניכם את התהליך והתשומות בין הדרך המשפטית לגישורית על מנת   שתוכלו להבין כיצד לבחור נכון: 1.      עלויות גבוהות- מי מאיתנו לא חושב על כסף...הליך בגישור עולה בערך 10-15% מההליך המשפטי בממוצע. 2.      עלויות כספיות בתוך ההליך- חשבתם ששכר הטרחה לעורך הדין הוא הסוף? רק התחלתם